Van Francesca Kookt

Vleeschwaar-Stromboli francescakookt

De luxe versie van een pizza, maar dan opgerold waardoor de smaken van de vleeswaren, kaas en tomaten heerlijk in het deeg trekken.  Perfect als hoofdgerecht, maar ook ideaal als hapje bij de borrel.

Vleeschwaar-Stromboli francescakookt

Rollende keuken

Bereidingstijd

Bereiden: 25 minuten
Wachttijd: 60 minuten (deeg) + 30 minuten (oven)

Boodschappenlijst

Voor 1 stromboli 1-2 personen

  • 250 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 3,5 gram gist (1/2 zakje)
  • 5 gram zout
  • 150 ml water
  • Zonnebloemolie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • 1 blik gepelde hele tomaten of kleine tomaatjes
  • Zout & peper
  • 1 tl oregano + extra voor de afwerking
  • 6 plakjes rauwe ham
  • 6 plakjes gekookte ham
  • 1/2 bol mozzarella
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas

Stappenplan

Stap 1: Meng de bloem, gist, zout en water in en kneed het mengsel tot een soepel deeg (in 6-8 minuten met de keukenmachine of minstens 10 minuten met de hand)
Stap 2: Vorm een bal van het deeg en smeer deze rondom licht in met zonnebloemolie
Stap 3: Vet een kom licht in met zonnebloemolie en laat de bol hierin 60 minuten afgedekt en op een warme plek rijzen
Stap 4: Snipper voor de tomatensaus de sjalot en knoflook fijn
Stap 5: Verhit een steelpannetje en fruit de sjalot en knoflook zachtjes in 1el olijfolie
Stap 6: Giet het blik tomaten erbij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen
Stap 7: Breng op smaak met zout, peper en oregano
Stap 8: Roer goed door, zodat de grote stukken tomaat kleiner worden. Laat de saus iets afkoelen
Stap 9: Verwarm de oven voor op 225 graden, inclusief het bakblik waar straks de stromboli op gebakken gaat worden
Stap 10: Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek.
Stap 11: Bestrijk het deeg (niet te dik, wellicht blijft er wat saus over) met de tomatensaus en laat daarbij de lange rand aan de bovenkant iets vrij
Stap 12: Leg de plakjes rauwe ham op de saus, daarover komen de plakjes gekookte ham
Stap 13: Scheur de bol mozzarella met je handen in stukjes en verdeel over de ham en strooi hierover de Parmazaanse kaas
Stap 14: Rol de stromboli aan de lange zijde op tot een rol, plak de ‘naad’ dicht met een beetje water en vouw de zijkanten naar binnen toe
Stap 15: Leg de stromboli op een stuk bakpapier, bestrijk de bovenkant met een beetje olijfolie en strooi er nog wat oregano en geraspte Parmezaanse kaas overheen
Stap 16: Leg het bakpapier met de stromboli op het voorverwarmde bakblik en bak deze in 20-25 minuten gaar en goudbruin
Stap 17: Haal de stromboli uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen (anders stroomt de mozzarella er gelijk uit)
Stap 18: Snijd in stukken en serveer

Share this Post

About the Author
Francesca Kookt

Francesca Kookt

francescakookt-wendyvanbreefotografie-1Carnivoor pur sang Francesca wordt zielsgelukkig van een goed stuk geroosterd vlees. Deze populaire foodblogger inspireert je maximaal met lekkere, makkelijke en gezonde gerechten voor het hele gezin. Zo wordt deze dagelijkse bezigheid nog leuker!


Favorieten: “Doe mij maar een goede rosbief, pastrami, filet americain met uitjes of de gerookte ribeye waar mijn slager ook vleeswaar van maakt.”
Mmmm: “Carpaccio van rosbief met geroosterde bietjes en balsamicoazijn, daarmee maak je gegarandeerd indruk.”
Hoe: “Ik eet vleeswaren niet alleen op brood, maar verwerk ze ook in salades, antipasti, carpaccio of ik bak broodjes van wat leftover pizzadeeg waar ik vleeswaren in doe.”
Memoires: “Het plakje worst dat ik als kind altijd bij de slager kreeg was echt een feest.”
Motto: “Eten is genieten!”
Tip: “Vraag je slager vaker om een ons vleeswaren die hij zelf heel lekker vindt. Zo ontdek je verrassende nieuwe dingen.”
Niet missen: In 2016 het boek van Francesca Kookt over de culinaire opvoeding van kinderen ‘Mag ik nog een hapje’.

Kijk voor meer recepten van Francesca op www.francescakookt.nl
Fotocredits: Wendy van Bree