Van Francesca Kookt

Vleeschwaar recept vleeswaren hapjes Kerst bruschetta's Francesca Kookt

Ga deze kerst eens voor iets anders dan de welbekende kaasstengel en zet deze pareltjes op tafel

Vleeschwaar recept hapjes bruschetta's Francesca Kookt vleeswaren Kerst

Krokante kerst

Bereidingstijd

1,5 uur

Onderdelen kunnen ook dag of halve dag ervoor al worden gemaakt.

Boodschappenlijst

4 personen

-3 rode uien
-2 laurierblaadjes
-1 takje verse rozemarijn
-2el rode wijnazijn
-50gr bruine basterdsuiker
– 1el geraspte pecorino
– 1 bol knoflook
– 1tl tijm
– 1 flespompoen
– 4 grote sneetjes zuurdesembrood
– 4 plakjes rauwe ham, bijvoorbeeld couberg
– 1 vijg
– 2el balsamicostroop
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Stappenplan

Je kunt de gekarameliseerde rode ui en pompoenpuree eventueel al een dag van te voren maken en de bruschetta’s al een halve dag. Bewaar deze dan in een afgesloten plastic zak tot gebruik.

Bruschetta’s
Stap 1: Rooster de plakken brood in een grillpan (zonder vet) of met de grillstand van de oven. Laat ze iets afkoelen.

Stap 2: Snijd de knoflookteentjes doormidden. Sprenkel wat olijfolie over de broodjes en smeer ze in met de teentjes knoflook. Strooi er nog een klein beetje zeezout over voor de smaak.

Stap 3: Snijd de sneetjes als laatste in de breedte in drieën zodat je 3 bruschetta’s per persoon krijgt.

Gekarameliseerde rode uit met pecorino
Stap 1: Hak de rode ui fijn. Verwarm wat olijfolie in een koeken- of hapjespan en fruit hierin de stukjes ui.

Stap 2: Voeg de rode wijnazijn, takje rozemarijn, laurierblaadjes en suiker toe en bak dit zachtjes voor zo’n 30 minuten. Het mengsel moet daarna een stroperigere, glanzende structuur hebben.

Stap 3: Rasp de pecorino fijn en zet deze apart tot gebruik.

Pompoenspread
Stap 1: Verwarm de over voor op 200 graden.

Stap 2: Rooster de knoflook volgens dit recept.

Stap 3: Boen de flespompoen goed schoon, snijd doormidden en schep de pitten eruit. Snijd vervolgens in grove stukken en leg deze in een bakblik.

Stap 4: Besprenkel met olijfolie en zeezout en rooster 20-30 minuten totdat de pompoen helemaal zacht is.

Stap 5: Laat de pompoen iets afkoelen en doe de stukken (met schil en al) in de keukenmachine.

Stap 6: Knijp de zachte knoflook uit de teentjes. Bepaal zelf hoe intens je de knoflooksmaak maakt. Voor medium gebruik je de halve bol en voor heavy gaat alles erin. Wil je light? Dan kun je beter helemaal geen knoflook gebruiken.

Stap 7: Doe de knoflook bij de pompoen en schenk er een flinke scheut extra vergine olijfolie bij. Maal alles helemaal fijn tot een romige spread. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg nog wat extra olijfolie toe als de spread niet smeuïg genoeg is. De spread bewaar je ook in de koelkast tot gebruik.

Beleggen en serveren:
Stap 1: Beleg een derde van de bruschetta’s met de gekarameliseerde rode ui. Daarover strooi je nog wat geraspte pecorino.

Stap 2 :Besmeer een derde van de bruschetta’s met de pompoen-knoflook spread. Garneer met een paar blaadjes verse tijm.

Stap 3: Beleg een derde van de bruschetta’s met een plakje rauwe ham. Snijd de vijg met een scherp mes in 8 partjes. Leg op iedere bruschetta 2 partjes. Sprenkel hier wat balsamicostroop over.

Tip
Je houdt ongetwijfeld wat rode ui en pompoenspread over, bewaar dit tot de volgende dag voor de leftover lunch op broodjes.

 

Vleeschwaar recept vleeswaren hapjes Kerst bruschetta's Francesca Kookt

Share this Post

About the Author
Francesca Kookt

Francesca Kookt

francescakookt-wendyvanbreefotografie-1Carnivoor pur sang Francesca wordt zielsgelukkig van een goed stuk geroosterd vlees. Deze populaire foodblogger inspireert je maximaal met lekkere, makkelijke en gezonde gerechten voor het hele gezin. Zo wordt deze dagelijkse bezigheid nog leuker!


Favorieten: “Doe mij maar een goede rosbief, pastrami, filet americain met uitjes of de gerookte ribeye waar mijn slager ook vleeswaar van maakt.”
Mmmm: “Carpaccio van rosbief met geroosterde bietjes en balsamicoazijn, daarmee maak je gegarandeerd indruk.”
Hoe: “Ik eet vleeswaren niet alleen op brood, maar verwerk ze ook in salades, antipasti, carpaccio of ik bak broodjes van wat leftover pizzadeeg waar ik vleeswaren in doe.”
Memoires: “Het plakje worst dat ik als kind altijd bij de slager kreeg was echt een feest.”
Motto: “Eten is genieten!”
Tip: “Vraag je slager vaker om een ons vleeswaren die hij zelf heel lekker vindt. Zo ontdek je verrassende nieuwe dingen.”
Niet missen: In 2016 het boek van Francesca Kookt over de culinaire opvoeding van kinderen ‘Mag ik nog een hapje’.

Kijk voor meer recepten van Francesca op www.francescakookt.nl
Fotocredits: Wendy van Bree