Van Francesca Kookt

Vleeschwaar-recept-vleeswaren-gevulde-kastanjechampignons-sjalot-droge-worst-3

Met deze gevulde paddenstoelen ben je champi(gn)on in de keuken.


Vleeschwaar-recept-vleeswaren-gevulde-kastanjechampignons-sjalot-droge-worst-3

Chique kabouter

Bereidingstijd

Bereidingstijd: =/- 1 uur

Boodschappenlijst

Voor circa 20 gevulde champignons:

– 1 bak kastanjechampignons
– balsamico
– 1 flinke sjalot
– blaadjes van 1 takje rozemarijn
– olijfolie
– 1 droog worstje
– 50gr roomkaas
– peper
– zout
– geraspte kaas (gewoon of Parmigiano)

Stappenplan

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een ovenblik klaar dat bekleed is met bakpapier.

Stap 2: Snijd de steeltjes uit de champignons zodat je een kuiltje krijgt in de champignon. Bewaar de steeltjes voor later. Doe de champignons in een bakje en sprenkel er wat balsamico over. Smeer alle champignons volledig in met de balsamico, maar pas op dat je er geen balsamico overkill van maakt. Laat de champignons zo 10 minuten staan.

Stap 3: Snijd in de tussentijd de steeltjes helemaal fijn en snipper je sjalot, hak je het worstje fijn en de rozemarijn grof. Leg dit apart.

Stap 4: Zet alle champignons met het ‘bakje’ naar boven op het bakpapier. Zet vervolgens het blik in de oven en bak de champignons 20 minuten. De balsamico trekt zo helemaal in en het vocht trekt eruit, 2 vliegen in 1 klap.

Stap 5: Ondertussen maak je de vulling. Verhit hiervoor een pan en fruit de sjalot in een scheutje olijfolie. Voeg de stukjes champignon toe en bak deze een minuut mee. Voeg de stukjes droge worst toe en bak dit ook mee. Roer de rozemarijn en roomkaas erdoor en proef. Breng op smaak met peper en zout, indien nodig.

Stap 6: Haal de champignons uit de oven en klop het vocht uit de champignons. Verhoog de temperatuur naar 180 graden en bekleed het bakblik met een schoon stuk bakpapier, dep de champignons droog en zet ze terug. Vul de champignons vervolgens met het sjalot-worstmengsel. Wees daarbij niet te zuinig. Strooi er wat geraspte kaas over en zet het bakblik terug in de oven.

Stap 7: Bak de gevulde champignons nog 15-20 minuten totdat de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gemaakt. Serveer de champignons warm tot lauw.

Tip: Je kunt de champignons ook makkelijk van tevoren maken, dan piep je ze nog even op in de oven voordat je gaat serveren.

 

 

Share this Post

About the Author
Francesca Kookt

Francesca Kookt

francescakookt-wendyvanbreefotografie-1Carnivoor pur sang Francesca wordt zielsgelukkig van een goed stuk geroosterd vlees. Deze populaire foodblogger inspireert je maximaal met lekkere, makkelijke en gezonde gerechten voor het hele gezin. Zo wordt deze dagelijkse bezigheid nog leuker!


Favorieten: “Doe mij maar een goede rosbief, pastrami, filet americain met uitjes of de gerookte ribeye waar mijn slager ook vleeswaar van maakt.”
Mmmm: “Carpaccio van rosbief met geroosterde bietjes en balsamicoazijn, daarmee maak je gegarandeerd indruk.”
Hoe: “Ik eet vleeswaren niet alleen op brood, maar verwerk ze ook in salades, antipasti, carpaccio of ik bak broodjes van wat leftover pizzadeeg waar ik vleeswaren in doe.”
Memoires: “Het plakje worst dat ik als kind altijd bij de slager kreeg was echt een feest.”
Motto: “Eten is genieten!”
Tip: “Vraag je slager vaker om een ons vleeswaren die hij zelf heel lekker vindt. Zo ontdek je verrassende nieuwe dingen.”
Niet missen: In 2016 het boek van Francesca Kookt over de culinaire opvoeding van kinderen ‘Mag ik nog een hapje’.

Kijk voor meer recepten van Francesca op www.francescakookt.nl
Fotocredits: Wendy van Bree