Van Charlot Veenstra

Ovenfood, who doesn’t love it! Deze robuuste Franse ovenschotel met witte wijn, aardappels, ribkarbonade en boerenmetworst is een heerlijke complete maaltijd. Met de bereiding ben je bovendien maar een half uurtje bezig.. Want daarna laat je de oven natuurlijk al het werk doen! Makkelijk én lekker dus. Bon appétit!

Vleeschwaar recept vleeswaren Smulweb Elzasser ovenpannetje boerenmetworst wortel aardappel

Ovenheerlijke aardappelschotel

Bereidingstijd

Bereiden: 120 minuten

Boodschappenlijst

voor 4 personen

  • 400g uien
  • 1kg aardappels
  • 750g wortelen
  • 150g boerenmetworst
  • 500g ribkarbonade (of ander varkensvlees)
  • 1 bosje verse of 2tl gedroogde tijm
  • 1-2el olijfolie, zout en peper
  • 1 laurierblad
  • 2-4blokjes bouillon (naturel)
  • 250ml droge witte wijn
  • 2el boter
  • 150g creme fraiche

Stappenplan

Stap 1: Pel de uien en snijd ze in ringen.
Stap 2: Schil en was de aardappels en de wortelen.
Stap 3: Snijd de aardappels, de wortelen en de boerenmetworst in plakjes.
Stap 4: Maak de ribkarbonade schoon en snijd hem in blokjes.
Stap 5: Was de tijm en trek de blaadjes eraf.
Stap 8: Verhit de olijfolie in een ovenvaste pan(met deksel).
Stap 9: Braad de ribkarbonade en de worst hierin stevig aan.
Stap 10: Kruid het vlees met de peper, de helft van de tijm en het laurierblad.
Stap 11: 
Maak afwisselende laagjes op het vlees in de pan van de aardappels, de uien en de wortelen.
Stap 12: 
Strooi er per laag telkens wat zout en peper overheen. Sluit af met aardappels.
Stap 13: 
Los de bouillon op in 750ml heet water.
Stap 14: 
Giet dat met de wijn over de ingredienten in de pan.
Stap 15: 
Zet de pan in een voorverwarmde oven en laat het gerecht ca.2uur en 15min. garen met het deksel op de pan.
Stap 16: 
Haal het deksel van de pan.
Stap 17: 
Verdeel de boter in vlokjes over de aardappels en strooi daarna de rest van de tijm over het gerecht.
Stap 18: 
Laat het ovenpannetje nog ca.45min. bij gelijke temperatuur doorgaren.

Serveertip!
Serveer het gerecht met crème fraîche en natuurlijk drink je er een heerlijke Elzasser wijn, licht gekoeld bij. Smullen maar!

Share this Post

About the Author

Charlot Veenstra