Van Vleeschwaar

Al eerder tikten wij een stukje over zijn verdraaid lekkere workshops. Meneer Wateetons [wat-eet-ons] is gelicenceerd worsten-aficionado en professioneel worstendraaier. Lees hier alles over deze ware worstenspecialist! 

wateetons-meneer-workshop-boek-worst-maken-rook-rot-vinex-jager-eten-foodie

Fotocredits: Mario Toscani

Meneer Wateetons, je hebt een grappig en mooi boek geschreven over Worst. Hoe weet je hier zo veel over? Waarom heb je dit boek geschreven? Waarom dit onderwerp?

Willie Wortel in de keuken
Ik ben geen geweldige kok, maar ik vind het wel leuk om uit te zoeken hoe dingen gemaakt worden. En dan bij voorkeur simpel, dagelijks en een beetje doorsnee voedsel. Dan kan ik een week lang bezig zijn met appelstroop maken (dat altijd verbrandt in de laatste 2 minuten na 3 uur inkoken) of vanillevla, of spekkies. Maar ook worst dus. Een product dat toen ik het een jaar of 8 geleden voor het eerst maakte, nog een beetje gewoontjes was.

De wereld van de worsten
Worst maken bleek ontzettend leuk en bevredigend. Waar ik maar één keer spekkies maakte, bleef ik doorgaan met worst maken. Nieuw smaken, nieuwe structuren, kookworsten, leverworsten, zelfgemaakte boterhamworsten en later zelf droge worst maken. Dat is helemaal een avontuur natuurlijk. Daar kwamen vervolgens workshops worst maken bij. Als je iets 100 keer gedaan hebt kom je erachter dat je ergens meer over weet dan de meeste mensen.

Boek der saucissons
Als je dan ook nog schrijver van beroep bent, dan is zo’n boek snel verzonnen. Worst is natuurlijk ook een onderwerp waar je ruimschoots grappen over kunt maken, en die schuwen we in Over Worst dan ook niet. Het boek heb ik overigens geschreven samen met medeblogger en culi-avonturier Sjoerd Mulder.  Hij is helaas niet meer actief in foodwereld.

 

Wat voor soort vleeswaar ligt altijd wel bij jou in de koelkast? Waarom dit? Hoe eet je dit het liefste?
Er liggen altijd wel een paar droge worsten die ik uit het buitenland meeneem. Om zelf te proeven, om uit te delen aan deelnemers van mijn workshops, of om de micro-organismen uit te eten.

Mijn dochter eet daarentegen het liefst de allergoedkoopste plakjes supermarkt salami. Ik heb het wat culinaire opvoeding betreft geloof ik niet geweldig gedaan. Dus ja, supermarkt salami ligt er ook altijd. Momenteel ligt er trouwens zelfs een gedroogde bloedworst. Dit is een experimentje dat bijzonder goed en smakelijk uitpakte. Al ga ik ook die maar niet aan mijn dochter voorzetten.

 
wateetons-meneer-workshop-boek-worst-maken-rook-rot-vinex-jager-eten-foodie

Welk vleeswaar is het lastigste om te maken en waarom? 
Alles wat gefermenteerd en gedroogd wordt is relatief lastig. Denk hierbij aan gedroogde worsten, gedroogde hammen en metworsten. Het is namelijk niet helemaal vrij van gevaar door nare bacteriën en besmetting door vreemde schimmels. Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld een tweet van iemand die zijn eigen gedroogde ham had gemaakt, en zich afvroeg waar al die vliegen in zijn huis toch vandaan kwamen. 

Enfin. Je moet dus goed weten wat je doet. Dan kan het zeker en is de bevrediging des te groter als je worst geslaagd is, er geen maden uit komen kruipen (en je na het eten nog leeft natuurlijk. Dat is uiteraard altijd een pluspunt.) In ons boek en in mijn workshops sta ik er dan ook erg lang en diepgaand bij stil. Dingen die gekookt worden zijn gelukkig veel makkelijk zelf te maken.

 
Heb je een handige huis, tuin en keuken tip met betrekking to vleeswaar? 
Een korte en snelle tip is vacumeren. Zo’n apparaat hoeft helemaal niet veel te kosten, en alles wat je vacumeert blijft, doordat er zuurstof aan wordt ontrokken, heel lang vers, maar ook mooi van kleur. Ook heb je in de vriezer geen last van vriesbrand. En laten we wel zijn, alles wat je vacumeert ziet er super profi uit.

Share this Post

About the Author
Vleeschwaar

Vleeschwaar